ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «TECHDIVERSITY – DIVERSITY AND INCLUSION IN KNOWLEDGE-BASED DIGITAL AND TECH ECOSYSTEMS» - URBACT IV

Σε ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καταπολέμηση των αποκλεισμών στην τεχνολογία εντάχθηκε το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας (www.dind.uoa.gr ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με έδρα τα Ψαχνά Ευβοίας.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «TechDiversity – Diversity and Inclusion in Knowledge-based Digital and Tech Ecosystems», που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας URBACT IV. Στο πρόγραμμα, το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας συμμετέχει ως εταίρος, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ευρύτερη περιοχή του συγκροτήματος Ευρίπου.

Στόχος του δικτύου είναι η ενίσχυση της διαφορετικότητας σε ψηφιακά και τεχνολογικά οικοσυστήματα μικρομεσαίων ευρωπαϊκών πόλεων. Το ΕΚΠΑ κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης σχετικά με την ενσωμάτωση και την υποστήριξη μειονοτικών κοινοτήτων, οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν ή/και να αναπτύξουν ψηφιακά και τεχνολογικά οικοσυστήματα στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών. Το σχέδιο δράσης αφού ολοκληρωθεί, θα παραδοθεί στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων.

Η πρώτη διακρατική συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2023 στον Κόμβο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας «GiSeMi HUB» της e-trikala ΑΕ. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των πόλεων του δικτύου και συγκεκριμένα του Amarante (Πορτογαλία), της Bielsko Biala (Πολωνία), της Λάρνακας (Κύπρος), του Arezzo (Ιταλία), του Βουκουρεστίου (Ρουμανία), της Idrija (Σλοβενία) καθώς και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη του δικτύου, καθοδηγούμενα από τον του Επικεφαλής Εμπειρογνώμονα, είχαν τη δυνατότητα μέσω εκπαιδευτικών εργαλείων και τεχνικών του προγράμματος URBACT, να συνεργαστούν για τις τοπικές προκλήσεις, τις καλές πρακτικές και τις ανάγκες των πόλεων να εναρμονιστούν με τον αυξανόμενο ρόλο της τεχνολογίας στην εξέλιξή τους όσο και την ανάγκη ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των ψηφιακών λύσεων να βασίζονται στη συμπερίληψη και στην ισότητα.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των εταίρων είχαν την ευκαιρία μέσα από τις επισκέψεις εργασίας που έλαβαν χώρα να γνωρίσουν την τοπική αναπτυξιακή στρατηγική σύμφωνα με την οποία η πόλη των Τρικάλων στοχεύει να μετασχηματιστεί σε μια έξυπνη, αυτάρκη και ανθεκτική πόλη.

Πληροφορίες στον Επιστημονικό Υπεύθυνo του έργου Επίκ. Καθηγητή Δημήτρη Κατσιάνη (dkats[at]uoa.gr)