Το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 2019 με το Νόμο 4589 και ανήκει στη Σχολή Θετικών Επιστημών.
Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος, δηλ. οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες των μελών του αναπτύσσονται στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Ευβοίας. Στο Τμήμα λειτουργούν εκπαιδευτικά εργαστήρια που υποστηρίζουν το Πρόγραμμα Σπουδών και εργαστηριακές μονάδες (units) που προωθούν την έρευνα στα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.
To όραμα του Τμήματος ακολουθεί τις βασικές πολιτικές που έχουν τεθεί στην Ευρώπη για την ανανέωση των παραγωγικών δομών και της βιομηχανίας μέσω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης με απώτερο στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της παραγωγής και τη διατήρηση της περιβαντολογικής αειφορίας. Αυτός ο στόχος μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τη διάχυση σύγχρονων ψηφιακών μορφών παραγωγής και τη βελτιστοποίηση τους μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
Η ψηφιοποίηση όλων των μέσων θα δώσει τις ευκαιρίες για νέα γνώση και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που θα επιτρέπει νέες έξυπνες μορφές ανάπτυξης και εργασίας. Καθώς η ψηφιοποίηση αποτελεί παγκόσμιο στόχο σε όλες τις οικονομίες, παλαιές και νέες, η ελληνική βιομηχανία, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αναζητούν ψηφιακές τεχνολογίες για καλύτερη παραγωγή, αποδοτική ανάπτυξη και δημιουργία προιόντων και υπηρεσιών.
Καθώς η ψηφιοποίηση καθοδηγείται από τη γνώση και τη τεχνογνωσία, δημιουργείται μια σημαντική ευκαιρία για το κτίσιμο νέων παραγωγικών δυνάμεων και των συνεπακόλουθων κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία και διατήρηση νέων θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα θα δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε εθνικό, ευρωπαικό και διεθνές επίπεδο.
Το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας τοποθετείται εκπαιδευτικά, ερευνητικά και αναπτυξιακά στο περιβάλλον αυτό και συνδράμει με την δημιουργία ενός προγράμματος σπουδών που απαντά στις σύγχρονες τεχνολογικές, εκπαιδευτικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες της νέας ψηφιακής πραγματικότητας στη βιομηχανία και την παραγωγή.
Ακολουθεί η πολιτική ποιότητας του Τμήματος.