ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ MICRO-HACKATHON ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TECHDIVERSITY

Ολοκλήρωση του Micro-Hackathon Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του έργου TechDiversity

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024, το Micro-Hackathon Επιχειρηματικότητας στο Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά.

Η εκδήλωση είχε στόχο να δώσει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες την ευκαιρία να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, χρησιμοποιώντας το εργαλείο Business Model Canvas. Με την καθοδήγηση ακαδημαϊκών και επαγγελματιών, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες, ανέπτυξαν επιχειρηματικά μοντέλα και παρουσίασαν τις ιδέες τους για αξιολόγηση.

Η δράση εντάσσεται στο έργο TechDiversity: Boosting diverse communities in digital and tech sectors.

Στο Micro-Hackathon συμμετείχαν 32 φοιτητές και φοιτήτριες από διαφορετικά τμήματα του συγκροτήματος Ευρίπου και έτη σπουδών, σχηματίζοντας συνολικά 9 ομάδες. Οι δραστηριότητες περιλάμβαναν:

  • Εισαγωγική διάλεξη για το εργαλείο Business Model Canvas.
  • Εργασία σε ομάδες για την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων.
  • Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από κάθε ομάδα και αξιολόγηση από την επιστημονική ομάδα υποστήριξης.

Στο τέλος της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία:

  • 1η θέσηAnti-Drone Defense, για την ανάπτυξη μιας καινοτόμου λύσης αντι-drone τεχνολογίας.
  • 2η θέση: OceanSight AI, για μια λύση επιθεώρησης πλοίων και ασφάλειας στη ναυτιλία.
  • 2η θέση (ισοβαθμία)MSM Music Productions, για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης λύσης μουσικής παραγωγής, βιντεοσκόπησης και διανομής μουσικής.  
  • 3η θέσηSpotFinder, για την ανάπτυξη μιας καινοτόμου λύσης εύρεσης και δέσμευσης ελεύθερων χώρων στάθμευσης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Δημήτρη Κατσιάνη με την υποστήριξη της Επίκουρης Καθηγήτριας κ. Πέγκυς Παπαδοπούλου. Επιπλέον, την υποστήριξη, καθοδήγηση, διάδοση και προβολή της εκδήλωσης ανέλαβε η ομάδα του κ. Κατσιάνη από το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας και το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, αποτελούμενη από τους κυρίουςΑριστείδη Τσίπουρα, Δημήτρη Κοκκίνη, Κωνσταντίνο Αλβέρτο, Λευτέρη Φουρτουνέλη και Νίκο Ιωάννου.

Η επιτυχία του Micro-Hackathon ανέδειξε την αξία της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και υποστηρίζει τους φοιτητές στη μετατροπή των ιδεών τους σε βιώσιμες επιχειρηματικές λύσεις. Το ΕΚΠΑ, μέσω τέτοιων δράσεων, συνεχίζει να επενδύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των φοιτητών του και στην προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στο Συγκρότημα Ευρίπου.